Eva Söderström - Nyckel till takräcke upphittad(2024-03-22 13:24:11)
Hej, Någon som saknar denna nyckel?
Annika - Stenberg(2024-03-20 20:22:20)
Jag har lägenhetens ursprungliga parkettgolv. Nu har limmet börjat släppa under flera stavar i hela lägenheten. Någon annan som råkat ut för samma sak? I så fall gick det att reparera eller fick ni byta hela golvet? Jag får så olika besked från golvläggare. Om ni reparerat har ni tips på någon golvläggare som gjorde ett bra jobb?
Email: <stenberg.annika10@gmail.com>
Ann-Marie L - Trögt lås i ytterdörr(2024-03-18 8:56:39)
Låset i lägenhetens ytterdörr kärvar. Läser här i Medlemsforum att Låset bör smörjas m låsspray. Men det står på det övre låset att det INTE får smörjas?
Email: <annmarielundholm@hotmail.com>
Inger - Artrosbok(2023-08-18 16:35:16)
Ett tips!
Lördagen den 19/8 kl. 8.45 intervjuas vår granne Lotta Skoglund på Nyhetsmorgon TV4 då hon haft boksläpp gällande "En liten bok om ARTROS".
Inger sitter självklart bänkad.
Email: <Inger@seyffarth.se>
Ann-Marie L - Garage(2023-07-19 18:24:57)
Hej! Nån som har en garageplats att låna/hyra ut, nån gång mellan nu & 4 augusti?
Ann-Marie L, Primusgatan 78
Email: <annmarielundholm@gmail.com>
Oleg Feranidi - 5G(2023-05-23 14:03:20)
Mer om 5G:
https://kurera.se/5g-medfor-bade-halso-och-miljofaror/

http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1569286/FULLTEXT01.pdf

På Engelska:
https://www.electricsense.com/5g-radiation-dangers/
Paula - 5G(2023-05-15 20:31:29)
Förening kommer att sätta upp en 5G mast på 78:an

NORDISKT UPPROP FÖR ATT FÖREBYGGA RISKERNA MED STRÅLNING
17.04.2023
Skärp regelverket för mikrovågsstrålning från trådlös teknik – Stoppa vidare utbyggnad av 5G

Text: Professor Rainer Nyberg

Föreningen Finlands Strålskydd tillsammans med åtta andra Nordiska föreningar har publicerat en vetenskaplig artikel om riskerna med elektromagnetisk strålning och i synnerhet de nya högre frekvenser som tillfogas genom införandet av 5G. Artikeln publicerades i januari 2023 i den vetenskapliga tidskriften Annals of Clinical and Medical Case Reports. Ursprunglig initiativtagare är Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen i Sverige. Professor Lennart Hardell och några andra bl.a. vår förenings (SuST-FiSS) ordförande professor emeritus Rainer Nyberg har medverkat vid utformningen. Originaltexten kan läsas här.

Av artikelns rubrik framgår att alla nio strålskyddsföreningar kräver att striktare begränsningar av strålning från trådlös teknik införs och att 5G måste stoppas. Länk till artikeln ingår nedan. Artikelns budskap stämmer också överens med det som redan 2017 påvisades i 5G Appellen till EU som nu bekräftats av 430 forskare och läkare(varav 80 är professorer).

Artikeln visar att under de senaste åren har människors exponering för pulserad radiofrekvens- eller mikrovågsstrålning från trådlös teknik ökat explosionsartat, främst på grund av utbyggnaden av 5G. Förutom 3-5 gånger fler basstationer, så installeras också miljontals så kallade smarta vatten- och elmätare. Denna teknik påtvingas människor nära deras hem, trots att det helt saknas forskning som visar att 5G och trådlösa vatten- och elmätare skulle vara säkra för människors hälsa och vår miljö.

Samtidigt har tre nya artiklar visat att 5Gs basstationer orsakar negativa hälsoeffekter hos människor. Strålning som liknar 5G har skadat nervceller i hjärnan i djurförsök. Sådana hjärnskador hos mänskor kan så småningom leda till Alzheimers sjukdom och andra neurologiska problem. Parallellt med den explosionsartade ökningen av strålnings-exponering tillämpas fortfarande riktlinjer eller gränsvärden för strålning så att de skyddar människor endast från så intensiv exponering att den värmer upp kroppen en grad på endast 6-30 minuter. Testningen av ”skadeverkningar” sker därtill inte på levande material t.ex. råttor, möss eller andra djur. Man testar med en termometer endast vätsketemperaturen i ett stort plasthuvud fyllt med vätska.

Detta innebär att gränsvärdena för människor inte alls skyddar mot en lång rad andra skadliga effekter, såsom cancer, DNA-skador, oxidativ stress och neurologiska effekter. Tusentals oberoende forskare har upprepade gånger påvisat att strålning långt svagare än gränsvärdet är skadlig, ifall den är långvarig t.ex. veckor, månader och år i stället för bara 6-30 minuter. Gränsvärdena ger inte heller något skydd mot skadliga effekter på den biologiska mångfalden, t.ex. frön, insekter och fågelägg. Med tanke på vad man i dag vet om riskerna med strålning måste det betraktas som ett brott mot de mänskliga rättigheterna att påtvinga människor och särskilt barn sådan skadlig strålning i deras hem, daghem och skolor utan deras informerade samtycke. Föreningarnas kräver nu ett strängare regelverk för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Under tiden måste den fortsatta utbyggnaden av 5G stoppas tills nya säkrare gränsvärden har införts.

De fyra kraven i vädjan:

1. Nya gränsvärden måste tas fram som skyddar mot alla visade hälso- och miljörisker vid nivåer som är tusentals gånger under nuvarande referensvärden. Detta måste ske med hjälp av experter som är fria från bindningar till berörd industri, och med representanter från den del av forskarvärlden som visat att riskerna är avsevärda även vid nivåer långt under nu gällande referensvärden.
2. 5G-utbyggnaden måste stoppas tills en oberoende kommission utrett riskerna. Riskbedömning av 5G måste även här göras av experter som är fria från bindningar till den berörda industrin, och med representanter från den sida av forskarvärlden som konstaterat att riskerna är avsevärda.
3. För att förebygga skador måste utbildning om risker ordnas på alla nivåer i samhället. Det gäller exempelvis inom sjukvård, skola, förskola och till allmänhet.
4. Bästa möjliga teknik ska användas för att skydda människors hälsa och miljön. Trådbunden teknik som minimerar skadlig strålning måste prioriteras.

Kraven motiveras på följande sätt:

Mätningar visar en kraftig ökning av strålningen.
Studier visar på betydande negativa effekter.
Det finns också indikationer på att djurpopulationen har skadats.
Föråldrade bestämmelser tillåter farligt höga nivåer av strålningsexponering.
Läkare, forskare och riksdagsmän har krävt bättre strålsäkerhet.
Myndigheternas bristande hänsyn till strålningsrisker och behovet av bättre skydd.
Listan över undertecknare av vädjan består av nordiska organisationer verksamma inom området hälsorisker med strålning från trådlös teknik:

Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen, Sverige
Lennart Hardell, Forskningsstiftelsen Miljö och Cancer, Sverige
Marianne Ketti, Elöverkänsligas Riksförbund, Sverige
Nigel Wells, Miljöföreningen Vågbrytaren, Sverige
Rainer Nyberg, Finlands Strålskydd rf, Finland
Jussi Hirvi, Elöverkänsliga i Finland rf, Finland
Sissel Halmøy och Thomas J. Middelthon, Folkets Strålevern, Norge
Solveig Glomsrød, FELO, Norge
Pernille Schriver, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, Danmark
Johan Struwe - Tvätt fönster/ balkong?(2023-04-19 15:32:25)
Hej!
Någon som har bra erfarenhet av någon seriös firma som tvättar fönster o inglasad balkong

Johan P78
Email: <johan.lennart@hotmail.com>
Claes-Inge - Soprum port 78(2022-09-20 13:05:27)
3 Soppåsar har kastats på golvet i soprummet port 78 sista veckan,vilket är ett svineri.
Medlemmar i föreningen måste tillse att ekstern hjälp som anlitas uppenbarligen skall upplysas om det mest basala i hur man hanterar sopor här i föreningen ( och på alla andra ställen)
Ann-Marie L - Strömavbrott(2022-07-23 10:20:13)
Får inte tillbaka strömmen i del av lgh efter strömavbrott. Allt ser OK ut i skåpet i förråd/bod. Finns nåt elskåp utanför lgh?
Claes-Inge - Byggskrot utanför port 78(2022-07-16 18:08:58)
Hej,
De som har gjort någon typ av ombyggnad i lägenhet i port 78 under slutet av juni /början av juli ombedes snarast avlägsna den vita bigbag med byggskrot som nu legat utanför port 78 i flera veckor
Leif - (2022-04-19 15:39:08)
Hej
Vi har inte haft "intrång" av måsar sedan taket utanför vår terrass behandlades. Nu har etablering av måsbo på börjats igen. Åtgärd?
Anne-Marie och Leif
Email: <leif.h.eklund@gmail.com>
Mats Seyffarth - Dålig lukt(2022-03-10 10:55:33)
Hej Ann-Marie !
Dålig lukt i badrummet beror som regel på att du har för lite vatten i vattenlåset under badkaret. Om vattnet försvinner fort kan det bero på att du har hög värme på i golvet men också på att det har följt med långa hårstrån ner i golvbrunnen. Håret fungerar som sughävert och drar ur vattnet ur golvbrunnen på något dygn.
Öppna gallret över brunnen och lyft ur hela vattenlåset. Gör rent och återinstallera så kommer lukten att försvinna.Titta på instruktionen i FAQ. https://www.essingebrygga.se/FAQ/Golvbrunn002.jpg
Email: <mats@seyffarth.se>
Ann-Marie L - Rörmokare?(2022-03-10 10:14:40)
Någon som har tips på rörmokare/VVS-installatör? Har problem m dålig lukt från avlopp i badrummet.
Anders - Krånglande spiskåpa (2022-02-18 12:55:12)
Hej Christina,
Vi har inte hört från någon annan om att spiskåpan startar evakuering startar på egen hand.
Föreslår att Du kontaktar Fastighetsskötate för felsökning.
Hälsningar
Anders
Email: <anders.g.thelin@gmail.com>
Christina - Köksfläkt med eget liv(2022-02-17 19:10:44)
Någon annan som upplevt att köksfläkten plötsligt startar av sig själv? Det är andra gången det händer, förra gången var två veckor sedan. Vem kontaktar man?

Christina i 82:an
Email: <ce.linga@gmail.com>
Mats Seyffarth - Lysrör över diskbänken(2022-02-11 15:59:09)
Hej Kerstin!
Det är lite pilligt. Du får börja med att lossa hela lysrörsarmaturen i från överskåpet. Du behöver inte göra något med el-kabeln. Sprätta loss plastgavlarna. Där bakom sitter små insexskruvar i hörnet. När man lossat på dem kan hela bakstycket vikas ut och plastskivan plockas bort. Då är det bara byta lysröret genom att rotera det ett halvt varv som vanligt. Nya lysrör finns hos lampaffären på Fridhemsplan. Lycka till
Email: <mats@seyffarth.se>
Eva - Parkeringstillstånd(2022-01-03 11:42:17)
Hej Ingemar,
Du kan använda ditt nya parkeringstillstånd på en gång, men från och med den 10 januari är det gamla tillståndet ogiltigt.

Vänlig hälsning, Eva Söderström
Email: <esoderstrom@telia.com>
Anders - Stamspolning (2022-01-03 11:04:51)
Hej Ann,
Stamspolning kommer att komma igång redan den 10 januari och pågår till den 31 januari. Varje lägenhet aviseras 2-3 veckor före aktuellt datum. Er port 84 ligger sist i planen.
Hälsningar Anders
Email: <anders.g.thelin@gmail.com>
Ann K - Stamspolning(2022-01-03 10:32:16)
Hejsan.
När startar stamspolningen? I infon. står det 15 januari,
en Lördag???

Mvh
Ann K. / Peter S.
i 84:an

Ingemar B - Parkeringstillstånd(2022-01-02 12:10:23)
Vilket datum är startdatumet för giltigheten ? Det som står på park-tillståndet, 1 januari eller den 10 januari som meddelats av styrelsen.

Med vänlig nyårshälsning
Ingemar B
Anders - Innerdörrar bortskänkes(2021-08-09 21:21:05)
2 x Swedoor innerdörrar med handtag mm. OBS smalare mått 720mm x 2040 mm. Hämtas i 84:an senast torsdag 12/9. Efter det åker de till återvinningen. Kontakta Anders 070-7514263
Email: <avallenfjord@gmail.com>
Ann-Marie L - Musik(2021-07-12 10:42:29)
Vem är det som underhåller hela kvarteret med högljudd hårdrock?
Email: <annmarielundholm@hotmail.com>
Isacson - Vatten i lilla garaget(2021-06-12 19:17:05)
Störtregnet har medfört att vatten runnit ner i garaget och dräneringspumpen har inte fungerat som avsett.
Solna HT har ombetts dränera men många har liknande problem just nu så det kan ta några timmar tyvärr
Per Snellman - Påkörd planteringskruka mm(2021-05-09 9:46:38)
Natten mellan den 8 och 9 maj har någon kört ner en kruka med blommor och en metallbåge vid infarten Primusgatan 74/78. Styrelsen är tacksam för eventuella observationer/iakttagelser om händelsen.
Email till styr@essingebrygga.
Brf EB logo

Email: <Psnellman@telia.com>
visa äldre poster